Bojana Drča (©FIVB)
Bojana Drča (©FIVB)

Bojana Drča: Došle smo spremne da uzmemo medalju! Relja se smeje i aplaudira kad vidi mamu na TV

Vreme čitanja: 5min | pon. 03.10.22. | 08:30

„Samopouzdanje nam je sada veće s obzirom na to da smo pobedile olimpijskog šampiona“, poručila je iz Lođa u razgovoru za Mozzart Sport iskusna reprezentativka

Plesala je tokom cele prethodne sezone po srpskim terenima Bojana Drča. Odlično je dirigovala igrom Crvene zvezde, dovodila je protivnike do ludila i na kraju slavila osvajanje duple krune. U istom ritmu je nastavila i u dresu reprezentacije. Kao nagrada stigla je bronza u Ligi nacija. Naravno, to je sve bilo samo zagrevanje za najvažniji izazov ove godine – Svetsko prvenstvo.

Pokazala je Bojana brzo koliko znači reprezentaciji, u koju se vratila posle pauze zbog porođaja. Bila je važna karika u prvoj fazi takmičenja, posebno na poslednjem okršaju sa Amerikom koji je odigrala za desetku.

Izabrane vesti

Na meču sa Bugarskom pre sedam dana nije bila u startnoj postavi iz zdrastvenih razloga, ali čim se vratila na teren videlo se da od nje u velikoj meri zavisi igra Srbije. Kada uspe da razigra ceo tim onda reprezentacija izgleda moćno, kao protiv olimpijskog šampiona.

Imala sam malo problem sa leđima. Sve je to prošlo, ništa nije ozbiljnije“, rekla je Bojana Drča u razgovoru za Mozzart Sport.

Srbija je u prvoj fazi ostvarila pet pobeda – protiv Kanade, Bugarske, Nemačke, Kazahstana i Amerike, pa sa sjajnim učinkom nastavlja takmičenje u drugoj fazi.

Od prve pa do pete utakmice smo igrale sve bolje i bolje. Super je što smo svaki meč pobedile i polako podizale formu. Sigurno da je šlag na tortu poslednji duel protiv Amerike. Mislim da sve to dobro izgleda, samopouzdanje nam je veće svakako s obzirom na to da smo pobedile olimpijskog prvaka i što nismo dozvolile da nam vrate za onaj poraz u Ligi nacija“.

Odbojkašice Srbije sa selektorom (FIVB)Odbojkašice Srbije sa selektorom (FIVB)

Amerikanke su i u četvrtfinalu završnog turnira imale ulogu favorita, ali je nisu opravdale. I sada u Lođu su im se davale veće šanse za pobedu, a ona je ponovo pripala Srpkinjama i to baš ubedljivo – 25:20, 25:23, 25:13.

Tokom prva dva seta one su čini mi se sve vreme bile u nekoj prednosti od dva, tri poena. Najjači utisak mi je to što se mi nijednog trenutka nismo predale, igrale smo timski... Nije lako kada se gubi od Amerike, ali smo mi bile strpljive, držale smo se zajedno, igrale svoje igru. U prva dva seta smo ih slomile potpuno, a onda je treći bio lakši“.

Iako je Tijana Bošković odskočila sa brojem poena, svaka igračica na terenu je imala važnu rolu u ovom velikom trijumfu. „Mislim da je to veoma važno. Mi imamo Tiću koja je jedna od najboljih na svetu na svojoj poziciji, ona je apsolutno lider naše ekipe. Ali, kada postoji mogućnost, tačnije kad je prijem na nivou kao protiv Amerike, onda je meni lakše da igram i sa drugim devojkama. Zato i kažem da smo timski odigrale, zbog toga mi je još draže. Rezultat 3:0 protiv Amerike budi lep osećaj, velika je stvar za nas“.

Posebno su Amerikanke nadigrane kad je blok u pitanju. One su osvojile samo jedan direktan poen iz tog elementa, a naše devojke čak 13. Deluje da su taktički potpuno pročitane...

Dobro smo se spremile za njih. Servis smo odradile kako treba... Što se bloka tiče šokirala sam se kolika je razlika bila. Posle mi je Jodža (prim. aut. Jovana Stevanović) u sobi rekla da je već u prvom setu bio veliki broj blokova. Stvarno smo bile dominatne, motivisane smo ušle u taj meč. Skauting je urađen odlično kao i pred svaku utakmicu, ne pravi se u tome nikakva razlika, ali sigurno da je motiv veći kada igraš protiv Amerike. Koncentracija je bila na najvišem nivou, spremile smo se dobro i stvarno se nadam da ćemo i sledeću igrati isto ovako. Sada kreće ono najbitnije, teži protivnici, ali s obzirom da smo u prvoj fazi bile na pet od pet, verujem da će tako biti i u nastavku“.

Iako je naša reprezentacija jedan od favorita da se nađe na postolju, devojke se ne bave mnogo prognozama, već samouvereno koračaju po terenu i preskaču prepreke. Otišle su na takmičenje sa velikim ambicijama, ali u miru, ako i svih prethodnih godina.

Mislim da je tako i najbolje. Ne volim mnogo da pričam o svemu tome, najbolje je pokazati na terenu. Mi smo došle ovde motivisane i spremne da osvojimo medalju, što da ne i da odbranimo titulu. Za sada sve ide kako treba“.

Bojana Drča (FIVB)Bojana Drča (FIVB)

Selektor Danijele Santareli veoma emotivno proživljava svaki poen... Posle ključnih poteza nekoliko puta je slavio na kolenima. 

Bio je zadovoljan, naravno. Njemu kao selektoru imponuje sve ovo, svima nam znači ova pobeda. Ali, svesni smo da za sada nismo ništa napravili. Idemo korak po korak, radićemo najbolje što možemo i verujem da ćemo se radovati na kraju“.

Ponedeljak je slobodan dan za sve selekcije, a od sutra počinje druga faza. Srbija će prvi meč igrati sa domaćinom Poljskom u Lođu u utorak od 20.30. Posle toga je rival Dominikanska Republika, pa onda Tajland i Turska. Četiri najbolje reprezentacije iz novoformirane grupe plasiraće se u četvrtfinale.

Sigurno da ćemo svakoj narednoj utakmici pristupiti koncentrisano, to je veoma bitno. Trudićemo se da naš deo posla odradimo kako treba. Nema više lakih protivnika, nema nikakvih kalkulacija - nije ih nikad ni bilo. Stvarno se nadam da ćemo biti sve bolje“.

Bojana je tokom cele prethodne sezone imala podršku najbližih sa tribina. Sada pozitivna energija stiže iz daleka. Posebno od sina Relje i supruga Luke.

Gleda Relja pomalo utakmice, kad me vidi viče mama, aplauze mi daje... Tako mi kaže Luka. Nije on još uvek toga svestan, ali se smeje kad vidi mamu na terenu. On nas prati i bodri. To mi je najslađa podrška“.

Čim završi sa reprezentativnim obavezama Bojana će se okrenuti Rusiji, gde će igrati naredne sezone. Dres Crvene zvezde zameniće opremom Lenjingradke, a zajedno sa njom će biti i Brankica Mihajlović.

Oni su već krenuli tamo sezonu, jednu su utakmicu pobedili, drugu izgubili. Mi čekamo da se završi Svetsko prvenstvo, a onda da u dogovoru sa klubom odemo tamo. Za mene će sve biti novo, iako sam već igrala u Rusiji. Ima vremena, sad sam ovome ovde okrenuta i potpuno fokusirana“, podvukla je Bojana Drča.

SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE - DRUGA FAZA

Utorak

GRUPA E

14.15: Japan - Belgija

17.15: Italija - Brazil

20.15: Holandija - Argentina

GRUPA F

15.00: Tajland - Kanada

17.30: SAD - Dominikanska Republika

19.00: Turska - Nemačka

20.30: Srbija - Poljska


tagovi

Bojana Drčaženska odbojkaška reprezentacija SrbijeŽenska odbojkaška reprezentacija SADSvetsko prvenstvo u odbojciSvetsko prvenstvo za odbojkašice 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara